Ali ve Nino Heykeli (Ali and Nino) – Batum

Gürcistan’ın Batum şehrinde bulunan “Kadın ve Erkek” isimli heykel, Azeri yazar Kurban Said’in 1937’de kaleme aldığı ünlü romanı ‘’Ali and Nino: A Love Story’’ isimli romanının baş karakterleri Ali ve Nino’nun trajik aşk hikâyelerinden esinlenerek, 2007 yılında Gürcistanlı Tamara Kvesitadze tarafından yapılmıştır.

2010’da açılışı yapılan bu heykelin kusursuz görüntüleri Ali ve Nino arasındaki efsanevi aşkı anlatmaktadır.  Azeri bir genç olan Ali ve Gürcü prenses Nino’yu temsil eden, bir kadın ve bir erkek figüründen oluşan 8 metre yüksekliğindeki 7 tonluk çelik heykel, özel aydınlatmasıyla her akşam saat 19.00’da hareket etmeye başlıyor ve iki figür yavaşça birbirlerine yaklaşıyor. Ali ve Nino bir daire çizerek sürekli dönüyor. 10 dakikada bir birleşip birbirlerine kavuşuyor.  Ancak kavuşma kısa sürüyor, iki heykel tekrar ayrılmadan önce birbirlerini kucaklıyor. Ali’nin Sovyet işgali sırasında hayatını kaybetmesi ve iki aşığın ayrı düşmesini temsilen, kadın ve adam figürleri birbirlerinin içinden geçerek tekrar ayrılıyor ve birbirlerini arkalarında bırakıyor.

1918-1920 yıllarında Bakü’de Bolşevik Devrimi’nin arifesinde Müslüman bir Azeri genci olan Ali Han Şirvanşir ile Hristiyan Gürcü kızı Nino Kipiani arasında yaşanan imkânsız aşklarını yaşatabilmek için Doğu ile Batı arasındaki sınırı kaldırmak zorundadır.

Ali Han Şirvanşir ve Nino Kipiani, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yaşayan birbirine sevdalı iki genç. İkisi de maddi durumu iyi aileden geliyor. Ali, geleneksel aile kurallarına göre yaşayan Müslüman bir Azeri Türkü.  Ailesi ne kadar Bakü’nün önde gelen modern ailelerinden biri olsa da örf ve adetlere uymaya önem veren bir aile. Nino ise batıya dönük yaşayan Hristiyan bir Gürcü. Ailesi lüks bir yaşamı tercih eden ve bunun getirdiği rahatlıktan vazgeçmeyen bir aile. Her iki aile de yersiz ve uygunsuz gördükleri bu aşkı engellemeye çalışır. Ali atalarının gelenekleri ve Nino arasında sıkışırken, Nino da aile baskıları ve Ali arasında sıkışmıştır. Bunların yanında Azerbaycan ve dünyadaki kaotik durum işleri oldukça zorlaştırır. Dünyayı savaşa sürükleyen kirli siyasi oyunların tuzağına düşerler ve savaşa sürüklenirler. Aşklarının baharında kendilerini Bolşevik devriminin gölgesinde, Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesi içinde bulurlar. Bütün bu olumsuz şartlara göğüs gerip evlenirler. Ama evlendiklerinde de sıkıntılar peşlerini bırakmaz. Hayatları sürekli ayrılık ve kavuşmalar ile geçer. Bu zor zamanlarda Ali ve Nino sürekli ayrılır ve kavuşur. Bu durum Ali’nin ülkesi için silâhaltına girip cepheye gitmesi ile son bulur. Bu sefer Ali değil, ölüm haberi gelir.