Tbilisi (Tiflis) – Mtskheta – Signagi – Gürjaani – Kvareli – Telavi – Akhmeta’da adım adım 5 gün

Mtskheta1.Gün: MTSKHETA

Gürcistan’ın en eski kentlerinden birisi olan, Unesco tarafından Dünya Mirası Listesine alınan ve Kura ve Aragvi ırmaklarının birleştiği yerde kurulmuş olan Mskheta, MÖ. 3 yy ve MS. 5. yy arasında Kartli Krallığı’nın başkenti, Gürcü’lerin 317 yılında Hristiyanlığı ilk kabul ettiği yer olan Mtskheta, Tiflis şehir merkezine 25 km uzaklıkta (yaklaşık 30 dk) uzaklıktadır.

Gürcü Ortodoks kilisesi, bugün hala Ortodoks dini merkezi konumundadır. Samtavro Manastırı (Unesco Dünya Mirası1994), Gürcü Hristiyan mimarisinin en güzel örneklerinden olan Svetitshoveli Katedrali (Unesco Dünya Mirası1994), ve Mskheta’ya 15 dk uzaklıkta, Mskheta’ya hakim bir tepe üzerinde bulunan ve Erismtavari Stepanoz I. tarafından 590 ve 605 yılları arasında inşa edilen Haç Manastırı olarak da bilinen Jivari Manastırı (Unesco Dünya Mirası1994) mutlaka görülmesi yerlerden bazıları.
Konaklamanızı Mtskheta şehir merkezinde yer alan pansiyonlarda yapabilirsiniz veya Tiflis şehir merkezinde bulunan otellerde yapabilirsiniz.

IMG_1265

2.Gün: TBİLİSİ (TİFLİS) – SİGHNAGİ (SİGNAGİ)

Gürcistan’ın doğu kesiminde bulunan, Gürcistan’ın en önemli şarap bölgesi Kakheti Bölgesi’nde bulunan Sighnagi, Tbilisi’ye 108 km uzaklıkta bulunmaktadır.  Yaklaşık 2 saat sürmektedir. Signagi’ye giderken Tbilisi şehir merkezine 70 Km (yaklaşık 1 saat 30 dk) Kapadokya bölgesindeki gibi mağaralar içinde ibadet yapılan ve 10. yüzyılda taş binalar ilave edilmiş olan David Gareji Manastırı’nı görmenizi mutlaka öneririm.

Sighnagi şehir merkezine girmeden önce yol üzerinde bulunan Tsmında Nınos Monasterı tabelasını takip ederek, Gürcistan’ın önemli manastır merkezlerinden olan ve Gürcistan’da Hristiyanlık dinini yayan Azize Nino’nun mezarının da bulunduğu Bodbe Manastırı’nı (Tsmında Nınos Monastery) ziyaret edebiliriz.
Manastır Ziyareti ardından, 1975 yılında devlet tarafından koruma altına alınmış, restore edilen sokakları, şarapcılığı ve halıcılığı ile ün yapmış olan sevgililer şehri Signagi’ye ulaşıyoruz. Deniz seviyesinden 790 metre yükseklikte yer alan, Alazani vadisi ve büyük Kafkas dağlarına hâkim olan şehir gezinizde; Gürcistan’da tek 24 saat açık nikah salonu ile zaman kısıtlaması olmadan evlenebileceğiniz nikah dairesi, Etnografya ve Arkeoloji Müzesi, Kale surları, St. George Kilisesi yürüyerek gezebilir veya şehrin merkezinde bulunan ATV ile 30 GEL karşılığında 30 – 45 dakika sürecek şehir turu yapabilirsiniz.
Günün yorgunluğunu ise PHEASANT’S TEARS Şarap Evinde atabilirsiniz. Şarap mahzeni, John Henry Wurdeman V resim sergisi, halı ve kilim odalarını görebilirsiniz. Tadımlık şaraplar 4 GEL – 15 GEL arasında değişmektedir. Konaklamanız son derece güzel durumda olan pansiyonlarda 20 – 30 GEL arasında yapabilirsiniz. Otelde konaklama yapmak isteyenlere önerim Kabadoni Butik Otel olacaktır.

1080942_10151642869712858_649574400_nDoğa ve yürümeyi sevenler için alternatif program Sighagi’ye 49 km uzaklıkta yer alan (1 saat 15 dk son 7 km stabilize yoldur) LAGODEKHİ Koruma Alanı içerisinde yer alan Gurgeniani Waterfull’a gidebilirsiniz. Aracımızdan ayrıldıktan sonra şelalelere gidebilmek amacı ile yaklaşık gidiş dönüş toplamı 2 saat kadar sürecek 6 km patika yolda yürüyüş yapmamız gerekmektedir.  Milli Park görevlilerinin yardımı ile 50 GEL karşılığında 1 günlük At, 40 GEL karşılığında Rehber, 5 GEL Karşılığında Çadır yeri, 10 GEL karşılığında 4 kişilik Çadır, 5 GEL karşılığında Uyku Tulumu kiralanabilirsiniz. Macera severlere 2 – 3 günlük turlardan oluşan buzul göllerine gitmelerini mutlaka öneririm.

1097594_10151649846612858_1514660350_n3.Gün: KVARELİ
Bu gün gezi rotamız Büyük Kafkas Dağlarının eteklerine yakın bir yerde yer alan, kırmızı Semi Sweet Kindmarauli şarapları ile tanınmış Kvareli olacaktır. (Sighnagi – Kvareli arası 60 km, yaklaşık 1 saat 15 dk)
Signagi’den hareket ettikten 15 km sonra GURJAANİ sapağına gelmekteyiz. GURJAANİ sapağından 16 km sonra yolun sağ tarafında tabelayı takip ederek köy içersinde bulunan NATO VACHNADZE Müzesini görebilirsiniz. Müzeden 12 km sonra Kvareli sapağına geliyoruz. Sapaktan sonra Kvareli merkeze 17 km (30 dakika) gidiyoruz.
Şehir merkezinde bulunan Gürcü yazar ve şair olan İlia Chavchavadze’nin doğduğu ev, el yazmaları ve resimlerinin bulunduğu sergi salonu, şarap mahzenlerini göreceğimiz İlia Chavchavadze Müzesini (giriş ücreti 2 GEL) ve müzesin tam karşısında yer alan Money Museum’u gezebiliriz. Burada geçmişten günümüze Gürcistan paralarını görme şansımız olacak. Sonrasında 10 KM uzaklıkta yer alan İlia Gölüne hakim bir yerde yer alan restaurantta öğle yemeğinizi göl manzarası eşliğinde alabilirsiniz. Eğer Mayıs ve Eylül ayları arasında gezinizi gerçekleştiriyorsanız, yol üzerinden sıkça rastlayacağımız üzüm bağlarında üzüm toplayabilir ve yerel halk ile üzüm bağlarında sohbet edebilirsiniz.
Gürcistan’ın en büyük şarap fabrikasının mahzenlerinin yer aldığı Khareba Şarap Müzesine gidiyoruz. 1959 yılında inşaasına başlanan, 12 ayrı tünelden oluşan mahzen geziniz esnasında bir kez daha büyüleneceğinize eminin. Mahzende şarap yapımı hakkında bilgi alabilirsiniz. Khareba şarabı tadımı ardından diğer alternatif olarak öğle yemeğinizi burada Saperavi Restaurantta alabilirsiniz. Şarap mahzenlerini gezmeye doymadım diyorsanız hemen çıkışta yer alana GRANELİ ŞARAP FABRİKASI’ndan üretilen şarap ve konyaklardan satın alabilirsiniz. İzin isteyerek Fabrikayı gezmenizi öneririm. Konaklamanız için önerim Kvareli Gölü kenarında yer alan ve göl manzaralı Kvareli Otel olacaktır.

Gremi Manastırı

4.Gün:  TELAVİ

Bu gün Kvareli’den Tbilisi’ye (Tiflis)  dönüş yolculuğunuzda Shilda Köyü’nde bulunan Gürcistan’ın en önemli kültür merkezlerinden biri olan Kral Pharnajom tarafından M.Ö. 2 yüzyılda kurulan, MS 4. yüzyılda, Kral Thrdat bu yerde bir kilise inşa etti. Bu kilise sonlarında 6. yüzyılda, Asur babalarından biri, Abibus için bir sığınak haline geldi. Bu zaman zarfında Nekresi Episcopality 19. yüzyıla kadar varlığını koruyan, Nekresi tarihi kentini görülmeye değer. Manastıra çıkış için manastırın alt tarafından 30 dakika aralıklar ile kalkan minibüsler ile 1 GEL karşılığında Manastıra gidilmektedir.

Nekresi gezisi sonrası 15 km uzaklıkta ( 20 dakika) ipek yolu üzerinde yer alan, UNESCO Dünya Mirasına aday olan,16. Ve 17. Yüzyıllarda Kakheti Krallığının başkentlik yapmış Gremi’de  Baş Melekler Kilisesi ve Kale’yi gezebilirsiniz. 

4Gremi’den hareket ettikten 22 km sonra (30 dakika) Kakheti bölgesinin merkezi olan Telavi şehir girişinde Gürcü halkının ulusal bağımsızlık sembolü haline gelen Kral  II. Erekle heykeli bizleri karşılarcasına tüm heybeti ile bizleri beklemektedir. Heykelin 50 metre ilerisinde sağ tarafında Erekle Sarayı gezmeye ve görmeye değer.

Telavi şehir merkezine 20 km uzaklıkta  (30 dakika) yer alan Gürcü Doğu Ortodoks manastırı olan Antakya’dan gelen Rahip Joseph tarafından 6. Yüzyılda kurulmuş, eski bir kilise yerine 11. yüzyılda inşa edilmiş Alaverdi Manastırı tüm güzelliği ile bizleri beklemektedir. Alaverdi Manastırı’nda toplam 104 farklı çeşit üzüm yetişir ve kökleri 6. yüzyıla kadar uzanır. Gürcistan’a özgü şarap geleneği Ortodoks rahipler tarafından bugünlere kadar yaşatılmıştır.

Manastır kurulduğundan beri burada şarap üretilmektedir. Gürcistan’da şarap çok eski bir gelenektir. Hristiyan ayinlerinde çok önemli bir rolü vardır. Hristiyanlık öncesi zamanlarda insanların günlük yaşamında şarap büyük yer tutuyordu.”Gürcistan şarabını özel yapan şey ise, şarabın kvevri denilen çömleklerde bekletilip fermente edilmesidir. Kvevriler toprağa gömülse dahi, ustalar üzerlerine özel desenler çizerler.

Manastır gezisi sonrasında aynı yol üzerinden geri dönecek ve Tbilisi (Tiflis) yolu üzerinde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi olan, 19. yüzyıl aristokrat şair ve Gürcistan’ın eski ve en büyük şarap olan sek beyaz Tsinandali’nin ilk üreticisi Alexander Chavchavadze’ye  ait ev 1947 yılından itibaren müze olarak kullanılmaktakta olan, Müze içerisinde  Salvador Dali, Pablo (Ruizy), Picasso’nun eserlerinin de yer aldığı Tsinadali Alexsander Şarap Evi Müzesini görüyoruz.

Şarap Evi Müzesini gördükten sonra dolu dolu geçen bir gün gezisi sonrası artık Başkent Tbilisi (Tiflis) yolculuğumuz 141 km ( 2 saat, 30 Dakika)

 5.Gün:  TBİLİSİ (TİFLİS)

Tbilisi Tiflis

Mtkhvari nehrini takip ederek eski Tiflis’te bulunan Meidani’ye ulaşabiliriz. M.Ö. 12 yüzyıla kadar dayanan eski bir Gürcü tarihinden bugüne kalanlar arasında Sülfür Hamamları, Narikala Kalesinin aşağısında Metekhi Kilisesini, şehrin kurucusu Kral Vakhtang Gorgasali’nin Heykelini  görüyoruz. Barlar ve kafeler sokağı olarak bilinen Sheridan içerisinden turistik bir cadde olan Leselidze Caddesine çıkabilirsiniz.  Leselidze caddesinden yürüyerek  St.George’un Altın Heykelinin bulunduğu Özgürlük Meydanına (Tavisuplebis – eski Lenin meydanı) çıkıyoruz.

Tiflis’i güzel bir manzaradan seyretmek için kutsal dağ ismi verilen “Mtatsminda” Tepesine çıkmanızı mutlaka öneririm.  Rustaveli Caddesinde bulunan Ulusal sanat Müzesi,  Gürcistan Parlemento Binası, Sovyet Döneminden kalma Posta Binası, Opera Binası, Filarmoni’yi gezebilirsiniz.

Avlabari yakınlarında bulunan ve Ortadoğu’daki en büyük dini yapı olan St.Trinity (Sameba) Katedrali görebileceğiniz yerlerden bazıları. Tabi ki Tiflis geziniz esnasında, sokak aralarında ve caddelerin üzerinde çok farklı yerler ve mekanlar da keşfedeceksiniz.

Kvareli Şarap Mahsenleri        Ananuri Manastırı Alaverdi Manastırı