Bursa’nın Şirin Beldeleri – MUDANYA

UYGARLIKLAR GEÇİDİ BÜYÜLÜ KENT, BURSA… Bursa; Tabiat varlıkları, tarihe tanıklığı ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan, yaşattığı kültürel ve doğal varlıkları ile önemli turizm merkezlerindendir. Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olan Bursa,  2000’in üzerinde korunması gereken kültürel, tarihi ve anıtsal yapı barındırmaktadır. Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin izlerini taşıyan Bursa,  Tarihi kimlik ve mimari miras bakımından adeta bir açık hava müzesi görünümündedir. Bir başka deyişle Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti ve bir kültür ve tarih kentidir. Bu yazı dizimizde Bursa’nın şirin beldelerini birlikte tanıyalım.

MUDANYA:

İstanbul’a 140 km. uzaklıktaki Mudanya, Bursa’nın en eski liman kentlerinden biridir. Eski Mudanya kentinden günümüze fazla bir kalıntı kalmasa da kentin kurulusu I.Ö. 8. Yüzyıla kadar gider. Şehrin eski kalesi, Orhan Bey tarafından 1321 yılında ele geçirildikten sonra, bir daha düşman eline geçmesin diye yıkılmıştır. Ancak gezginlerin ifadesine göre, 19. yüzyıla kadar Mudanya’da eski kentin kalıntıları bulunuyordu. Rumlardan kalma mahalleleri ve deniz turizmi ile dikkat çeken Mudanya,  doğanın en güzel, en çarpıcı renkleri uyum içindedir.

Zeytin bahçeleri, Rumlardan kalma evleri, sevimli çarşısı, komşuluk ilişkilerinin devam ettiği mahalleleri, sahilde sıra sıra dizilmiş balıkçıları, uçsuz bucaksız mavisi ve göz alabildiğine uzanan yeşili ile masal kapısının ardındaki büyü gibidir Mudanya.

 Mudanya’da gezilecek yerler;

Rum Mahallesi

Mudanya Rum Mahallesi: Eski ahşap evlerin bulunduğu Rum Mahallesi (şimdiki Halitpaşa Mahallesi) Piçiretu adlı bir İtalyan mühendis tarafından planlanmıştır. Piçiretu’nun planladığı mahallelerde evler o kadar iyi yapılmış ki, nereden baksanız denizi görürsünüz. Eski Caminin kuzeyinde Gayri Müslimler, güneyinde Türkler otururmuş. Mütarekeden sonra Rumlar Yunanistan’a gidince, Girit’ten gelen Türkler buraya yerleşmiş. Aslında Mudanya’nın yerlisi yok denecek kadar az artık. Mütarekenin imzalandığı 1922 yılına kadar burada 45 hane Türk nüfus varmış. O nedenle bugün Mudanya’da Mudanya’nın yerlisinden çok Girit göçmeni, Bursa ve başka şehirlerden gelip yerleşenler çoğunluktadır.

Tahir Paşa Konağı

Tahir Paşa Konağı: 18. yy konaklarının en güzel örneği olan iki katlı konak, planı çok değişiklik geçirdiği için orijinal halini kaybetmiş. 1985 yılında restore edilmiş; vitrayları, bitki ve geometrik tavan süslemeleri, kalem işleri ender örnekler arasındadır.

Mudanya Mütareke EviMudanya Mütareke Evi:  Rus asıllı Aleksander Ganyanof ’a ait olan, Mudanya Mütarekesi’nin imzalandıgı bina, Mudanyalı is adamı Hayri Ipar tarafından satın alınarak 1937’de müze olarak açılmıs, 1959’da da Kültür Bakanlıgı’na devredilmistir. Bina, 19. yüzyıl sonunda yapılmıs bir Osmanlı evidir. Iki katı ziyarete açıktır.

Mudanya-Apostoloi-Kilisesi

Mudanya Apostoloi Kilisesi: Mudanya’nın tarihine ışık tutan değerlerden biridir 18. yüzyılda, Bursa Metropoliti döneminde yapılmış olan Apostoloi Kilisesi. Aydınpınar Köyü’nde yer alır ve 1922 yılında camiye çevrilmiştir. 1980 yılına kadar da camii olarak kullanılmıştır. Kesme taş ve tuğladan yapılmış olan kiliseyi mutlaka gezi listenize eklemelisiniz.

 

Mudanya-Hasanpaşa-HamamıMudanya Hasanpaşa Hamamı:  400 yıllık bir tarihi olan Hasanpaşa Hamamı. Mudanya’nın Hasanbey Mahallesi’nde yer alır. 400 yıl öncesine kısa bir yolculuk yapmak ve tarihin tozlu sayfasını aralamak isterseniz Hasanpaşa Hamamını gezi listenize eklemelisiniz.